Cothele

BY CHARLES EVANS

cotehele_garden_115_jpg_originalFamily feuds long kept alive the custom of local warfare in the West Country. So when Sir Richard Edgecumbe returned with Henry Tudor (1485) to his manor beside the Tamar from which a neighbour had driven him, he rebuilt the house strongly in granite, set around a courtyard and with a formidable gate.

corn Cotehele

Cothele in Cornwall seems as if left unaltered since the seventeenth century along with weapons hanging on its walls. The parlours and bedrooms contain a wealth of seventeenth century furniture and tapestry, which drawings made in 1840 show them as they are now. The early Tudor chapel is no less intact with original stained glass and woodwork.

Advantage has been taken of the house’s position above a steep slope to the Tamar to create a notable garden of semi-exotic shrubs in the mild climate. The Earl of Mount Edgecumbe presented Cothele to the National Trust in 1946.

cotehelevalleygardencreditnationaltrust

Advertisements

Comments Function No Longer Available

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s